Comestible Edible : L'aliment comme matériau = Edible : Food as Material

Bisson, Diane Leclair. Comestible Edible : L'aliment comme matériau = Edible : Food as Material. Montréal, Qc: Les Éditions du Passage, 2009.

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Abstract (English)

"Diane Bisson presents her first book, a colourful and textured reflection on cooking and our dietary habits. In face of the proliferation of disposable containers and over-packaging, the author invites us to take up the challenge of transforming food into genuine design material. Flatware made of quinoa, plates for desert, biscuit drinking straws, 100% edible lunches: such are the author's objectives. Edible, Food as material presents the results of this playful yet scientific journey with a collection of magnificent photographs and over thirty food samples designed and developed by the author. Her research rests on a vision resolutely linked with sustainable development as it explores the concept of the edible plate as both cultural model and viable material for the reduction of waste. Edible, Food as material fuses art with science to present the possible scope of a future series of edible plates and containers." - Publisher's website.

Résumé

« Diane Leclair Bisson présente ici son premier ouvrage : une réflexion tout en couleurs et en textures sur la cuisine et nos habitudes alimentaires. Devant la prolifération de contenants jetables et en réaction au suremballage, l’auteure nous met au défi de transformer l’aliment en véritable matériau d’emballage. Des couverts en quinoa, une assiette comme dessert, une paille en biscuit, un lunch 100 % mangeable, tel est le but visé par cette recherche.

Comestible, L’aliment comme matériau expose le résultat de ce parcours à la fois ludique et scientifique, à travers les magnifiques photographies couleur de plus d’une trentaine d'échantillons alimentaires, dont l’auteure a elle-même créé la matière et la forme. Ce terrain d’investigation s'appuie sur une vision résolument tournée vers le développement durable puisqu’il explore le concept de l’assiette mangeable comme un modèle à la fois culturel et matériel prometteur dans la réduction des déchets. Tant scientifique qu’artistique, Comestible, L’aliment comme matériau montre l'étendue possible d’un futur registre de contenants mangeables. » -- Site web de l'éditeur.

Types: Monographs
All Contributors: Bisson, Diane Leclair (Author)
Dossier: 410 - BISSON, DIANE-LECLAIR
Collation: 120 p. : ill. en couleurs ; 24 cm
ISBN: 9782922892406
Language of Publication: English; French
Publishers: Montréal, Qc: Les Éditions du Passage
Artists: Bisson, Diane Leclair
Keywords: NOURRITURE; ENVIRONMENTALISM; CONSOMMATION; FOOD; ENVIRONMENTALISM; CONSUMPTION
Copyright Statement: Les éditions du passage
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Notes:

Comprend des références bibliographiques.
Comprend des notices biographiques.
Bibliographie p. 110-114.

Deposited by: Intern Stagiaire
Date Deposited: 15 Jan 2016 16:15
Last Modified: 23 Mar 2016 22:08
URI: http://e-artexte.ca/id/eprint/26787
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